Revista de Rugaciuni si Spiritualitate - Crestinism, Iudaism, Islamism ( Islam ), Hinduism, Budism ( Buddhism )

Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Inaltarea Sfintei Cruci 14 Septembrie

"Si atunci se va arata pe cer Semnul Fiului Omului..."
(Matei 24:30)

In anul 312 d.Ch. imparatul Constantin cel Mare era in razboi impotriva lui Maxentiu, spun unii istorici ; altii spun ca impotriva scitilor ; cert este ca imparatul a fost coplesit de numarul mare al vrajmasilor. Si atunci, s-a aratat pe cer semnul Sfintei Cruci, inconjurat de cuvintele "Sub acest semn vei invinge" si dupa ce Iisus i s-a aratat in vis, spunandu-i sa puna acest semn pe toate scuturile si steagurile, imparatul Constantin cel Mare a dobandit victoria impotriva dusmanului. Gandind la marea putere a Celui Rastignit pe Cruce si intarindu-se cu Botezul impreuna cu mama sa - imparateasa Elena - , el a trimis-o pe aceasta la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea Rastignirii. Si a aflat-o, impreuna cu cele doua cruci pe care au fost rastigniti talharii si, chiar, si piroanele le-a gasit. Nestiind care dintre cele trei cruci era cea a Rastignirii lui Iisus Christos, imparateasa a atins cu fiecare dintre ele o vaduva moarta ; iar crucea care a inviat-o pe aceasta a fost aceea pe care fusese ridicat Iisus ; celelalte doua n-au dat nici un semn de minune. Asa a recunoscut Elena , mama imparatului, Sfanta Cruce a Rastignirii.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Schimbarea la Faţă - 6 August

La 6 august, crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata. In Matei 16:28 si in Marcu 9:1 Iisus a spus Apostolilor "ca sunt unii din cei ce stau aici, ce nu vor gusta moartea pana ce nu vor vedea pe Fiul omului venind in Imparatia Sa". Dupa cateva zile, Iisus a luat pe Muntele Taborului in Galileea, pe cei trei Apostoli: Petru, Iacov si Ioan. De ce ei ? Pentru ca Petru tocmai isi marturisise credinta in Dumnezeirea Sa, Iacov, caci a fost primul care a murit pentru Christos si Ioan, care a facut sa rasune ca "fiu al tunetului" teologia Cuvantului Intrupat. In Biblie gasim descrierea acestui eveniment atat de important in Matei 17:1-9. El s-a schimbat la fata in prezenta lor, iar fata lui a stralucit ca soarele si hainele I s-au facut albe ca lumina.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Pogorarea Sfantului Duh, Rusaliile si Sambata Mortilor - 4 Iunie 2017

Duminica Cincizecimii

La 50 de zile dupa Paste, a avut loc un eveniment care a marcat profund intreaga crestinatate de astazi si de atunci: asupra apostolilor si in fata multimii adunate acolo s-a pogorat Sfantul Duh. Biblia consemneaza acestea in Faptele Apostolilor, capitolul 2, versetele 1-4, astfel: "In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Deodata a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfant, si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca". Odata cu coborarea Sfantului Duh se sarbatoresc Rusaliile, o veche sarbatoare, pomenita in Vechiul Testament ca Sarbatoarea Saptamanilor (Ex. 34:22; Lev. 23:15) in mai multe capitole; dar si Apostolul Pavel (Fapte 20:16) acorda importanta acestei sarbatori; la Roma ea a devenit a doua sarbatoare dupa Paste, fiind rezervata botezurilor.

Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Noaptea Sanzienelor - Obiceiuri si superstitii

Singura sarbatoare pagana pe care traditia populara sateasca o sarbatoreste la solstitu de vara, o regasim in calendarul crestin-ortodox la 24 iunie - Sanzienele sau Dragaica. Unele surse spun ca numele vine de la Santa Diana zeita romana a vanatorii si padurilor; altele spun ca-si trag numele de la micile flori de camp, galben-aurii cu miros dulce, suav - sanzienele. Li se mai spune Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii - Dragaicele. Spre deosebire de iele, care sunt zanele rele ale padurii, Sanzienele sunt zane tinere si frumoase, blande si vesele. Se mai spune despre ele ca-i ajuta pe oameni sa se tamaduiasca, sa-si gaseasca perechea sau sa afle viitorul recoltei.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Inaltarea Domnului - 25 mai 2017

Preambul :

• Pentru ce a fost necesar Sacrificiul Fiului lui Dumnezeu ?
• Pentru salvarea sufletelor noastre !
• De ce sa fie sufletul salvat ?
• Pentru ca sufletul este un dar ceresc; nu este un obiect oarecare, ci darul cel mai de pret oferit de Dumnezeu ! Un bun dumnezeiesc care valoreaza mai mult decat orice valoare a lumii materiale !

Inaltarea Domnului

La 40 de zile dupa Inviere, Iisus Christos s-a inaltat la cer. Inaltarea este unul dintre cele 12 Mari Praznice Imparatesti, pe care crestinii ortodocsi il sarbatoresc, in fiecare an la date variabile. Acest eveniment al Inaltarii Domnului este garantia inaltarii noastre (Ioan 12:32) si a nemuririi noastre intr-un trup nepieritor (1Cor.15:51-53). Inaltarea descrisa in Biblie (Luca 24:36-53) se petrece sub ochii celor unsprezece, nu inainte ca Iisus Christos sa lase ucenicilor Sai, invataturile Sale; El ii trimite misionari sa raspandeasca in lume Cuvantul Sau (Matei 28:16-99); ii invata "sa stea" pana primesc Duhul Sfant, Mangaietorul (Luca 24:49), nu inainte de a le dovedi ca nu este un duh, ci trup; si face asta mancand impreuna cu ei (Luca 24:42). Christos a spus ca, desi misiunea Sa pe pamant a luat sfarsit, El va fi alaturi de noi, cei botezati in numele Sau (Matei 28:20) si, de asemenea, El anunta cea de A Doua Venire a Sa (Fapte 1:11).

Iisus Christos s-a inaltat la Ceruri si Cerurile s-au bucurat cu intreaga oaste ingereasca. Se spune ca au fost de fata : Adam care isi ispasise neascultarea printr-o indelungata pocainta; Abel, victima nevinovata ucisa de fratele barbar si patimas; Noe, al doilea parinte al neamului omenesc; Avraam, batranul patriarh atat de credincios; Isac, prefigurare a nevinovatei jertfe; Iacov, parintele celor 12 semintii ale lui Israel; Iosif cel vandut de fratii sai, cum si Iisus a fost vandut; Moise marele proroc; Iov, omul suferintelor rabdate in numele credintei si toti dreptii L-au insotit spre cer pe al doilea Adam, Iisus Christos, spre cerul care se deschisese ca sa intre El - Imparatul Slavei. Un nor l-a invaluit; este norul din care a vorbit Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, este norul care l-a invaluit pe Iisus si pe cei trei ucenici pe Muntele Taborului, este norul pe care El va reveni in glorie, este norul pe care va veni Dumnezeu sa judece viii si mortii la sfarsitul veacurilor. Amin.


REDACTIA

* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Saptamana Luminata - 9-15 Aprilie 2018

Prima saptamana dupa Duminica Pastelui, este denumita Saptamana Luminata. In popor exista credinta ca odata cu Invierea Domnului nostru Iisus Christos, se deschide raiul pentru cei tinuti in iad, de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei. Dupa o veche datina, in biserici se scoate usa din mijloc a altarului, care e pusa deoparte si sta asa toata Saptamana Pastelui sau Saptamana Luminata. In aceasta saptamana nu se fac nunti, iar zilele ei se petrec conform datinii, traditiei si obiceiului, astfel :
In Lunea Alba, in unele locuri exista obiceiul udatului si al umblatului cu pasca pentru vestirea Invierii, la rude, neamuri, parinti, nasii, in familia largita. Cine moare in Lunea Alba ajunge-n Rai, nejudecat.
In Martea Alba, femeile slobozesc Paresimile, adica citirea pomelnicului in timpul postului si fac pomeni pentru vii si morti. In aceasta zi nu se lucreaza.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Saptamana Patimilor - 2-7 Aprilie 2018

Traditii si obiceiuri

Saptamana dinaintea Duminicii Pastelui este numita Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, aceasta saptamana avand menirea de a pregati pe credinciosi pentru Marele Miracol al Invierii, care a facut posibila salvarea oamenilor prin sacrificiul lui Iisus Christos. Traditiile acestei saptamani sunt: linistea, reculegerea, tristetea, focurile ritualice, postul - acum, mai mult ca oricand , curatenie trupeasca si spirituala, ingrijirea hainelor noi pentru Paste, impartasirea la biserica si, desigur, iertarea intre oameni. Numita, in Bihor si Maramures, Saptamana Neagra, se lucreaza de obicei de luni pana joi, cand lucrul pe camp inceteaza. Traditia arata ca saptamana se desfasoara astfel : luni si marti se citesc Evangheliile, iar miercuri se tine post negru.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Duminica Floriilor - 1 Aprilie 2018

Acum, in Duminica Floriilor, se sarbatoreste intrarea triumfala a lui Iisus Christos in Ierusalim. I se spune "Floriile" in amintirea multimii ramurilor de finic, salcie si palmier cu care Iisus a fost intampinat, cand "Cei mai multi din norod isi asterneau hainele pe cale; altii taiau ramuri din copaci si le presarau pe cale" (Matei 21:8). Intrarea lui Christos in Ierusalim prefigureaza biruinta Sa, anticipand Salvarea oamenilor pe care Acesta o purta in Sine. "Noroadele care mergeau inaintea lui Iisus si cele care veneau in urma, strigau: "Osana, Fiul lui David! Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului! Osana in cerurile prea inalte!" (Matei 21:9) Duminica Floriilor inseamna si intrarea in Saptamana Patimilor; acum credinciosii au dezlegare la peste.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Traditii, obiceiuri si superstitii de Pasti - 8 Aprilie 2018

Origini - Pastele

Pastele - chiar daca nu sub forma pe care o cunoastem astazi - a fost sarbatorit cam din anul 1400 i.Chr. Mai tarziu au fost sarbatorile lui Ianus, cand apar si ouale rosii. Denumirea acestei sarbatori vine de la ebraicul "pesah" care inseamna "trecere". In Vulgata acesta a fost tradus prin expresia "transitus Domini" - trecerea Domnului, devenita in engleza iacobina "passover", la catolici fiind "passione" adica suferinta, din grecescul "pascho"- sufar, "paschei"- sufera; in germana este "der Ostern". Oricum, denumirea de Paste a ramas si este foarte veche.
In ceea ce priveste ouale vopsite, exista numeroase legende, dintre care cea mai cunoscuta este cea care spune ca Maica Domnului avea un cos cu oua pe care l-a pus la poalele Crucii Rastignirii lui Iisus Christos, iar sangele Domnului a curs pe ouale albe si le-a rosit. O alta frumoasa legenda spune ca vestea Invierii n-a fost crezuta si se discuta mult in pietele publice. O femeie credincioasa, care precupetea un cos cu oua, a rostit amarata: "Nu credeti voi ?! Veti crede cand se vor rosi ouale acestea !" Si... ouale s-au rosit !
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Buna Vestire - 25 martie

Buna Vestire, zisa si Blagovestenia, cade in fiecare an pe 25 Martie. Iata ce ne spune Evanghelia despre aceasta: "...Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu intr-o cetate din Galileea, numita Nazaret, la o fecioara logodita cu un barbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Ingerul i-a zis: "Nu te teme, Marie; caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu. Si iata ca vei ramane insarcinata si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Iisus. El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt; si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci si Imparatia Lui nu va avea sfarsit". Maria a zis ingerului: "Cum se va face lucrul acesta, fiindca eu nu stiu de barbat?"
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Postul Pastelui - 19 Februarie - 07 Aprilie 2018

Postul Pastelui mai este numit si Postul Mare, al Patruzecimii sau al Paresimilor, fiind cu adevarat cel mai lung post. El a fost practicat de evrei si a fost pomenit in Vechiul Testament (Deut. 9:10, Lev.16:29-31), dar si in Noul Testament (Matei 4:2, Luca 4:2), unde aflam pe Iisus Christos care a postit 40 de zile si 40 de nopti.
Sfintii Apostoli au postit si ei si s-au rugat dupa exemplul Mantuitorului (Fapte 13:3 si 14:23). Postul Pastelui tine 7 saptamani, dintre care, ultima, numita Saptamana Patimilor, cere postul cel mai sever; acest post nu este numai prilej de abtinere de la a manca anumite alimente (carne, peste, oua, lapte si toate produsele lactate), ci presupune rugaciune si, mai ales, o atitudine spirituala, o curatire a gandurilor si faptelor, o aplecare catre milostenie si iertare, catre marturisirea pacatelor.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Sambata Sfantului Teodor - 4 Martie 2017

      la incheierea primei saptamani a Postului Mare
sau
Minunea colivelor si pomenirea mortilor

"In timpul domniei tiranice a imparatului Iulian Apostatul, acesta a poruncit sa se stropeasca cu sangele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vandute pe piata cetatii imperiale, pentru a intina astfel prima saptamana din Postul Mare al crestinilor. Dar mucenicul Teodor s-a aratat in vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian si sfatuindu-l sa fiarba graunte de grau (kolva) si sa le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca acestia sa nu mearga sa cumpere de la piata. Fiind astfel izbaviti de intinaciunea idolatriei gratie acestui mucenic surpator al idolilor, arhiepiscopul a poruncit credinciosilor sa serbeze in fiecare an, la incheierea primei saptamani a Postului Mare, un praznic care sa comemoreze acest eveniment. Aceasta prima sambata este, asadar, ocazia unei duble bucurii : incheierea primei perioade a postului si praznuirea mucenicului". (Din "Triodul explicat", Ed. Deisis, Sibiu, 2000)
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Saptamana Alba - 12-18 Februarie 2018

Saptamana dintre duminica Lasatului Sec de carne si cea a Lasatului Sec de branza, ultima saptamana dinaintea inceperii Postului Sfintelor Pasti, este denumita Alba sau Saptamana Branzei sau Saptamana Nebunilor sau a Bondrisilor, dupa zona in care ea se tine si ea nu cade in toti anii intre aceleasi date. I se mai spune "a nebunilor", deoarece in aceasta saptamana numai prostii, nebunii sau uratii satelor mai fac nunta; acum doar celor vaduvi sau vaduve le este permisa nunta, pentru ca tinerii au tot timpul pentru asta in Caslegi (perioada dintre posturi cand este ingaduita mancarea "de dulce" sau "de frupt" cum se mai spune). In aceasta saptamana, in Ardeal, se umbla cu colindul, iar in mare parte dintre sate, "mascatii" colinda pe ulite, "strigandu-i" pe cei necasatoriti care n-au facut nunta pana acum.
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Intampinarea Domnului 2 Februarie

Dupa 40 de zile de la nasterea Sa, Pruncul Sfant a fost dus la Templu din Ierusalim. Dupa Legea lui Moise (Lev.12:2-8), femeia nu putea intra in Templu timp de 40 de zile dupa nastere, dar apoi, ea venea cu pruncul nou-nascut si aducea drept jertfa o pereche de turturele sau doi pui de porumbei pentru sacrificiul purificarii. Desi Sfanta Fecioara Maria nu avea nevoie de purificare, deoarece ea a nascut pe Pruncul Iisus, fara stricaciune, ea s-a supus cu smerenie legii.
In acel timp, in Ierusalim, traia un om crestin ce ducea o viata sfanta, pre numele sau Simeon, care fusese instiintat de Duhul Sfant ca nu va muri "inainte ca sa vada pe Christosul Domnului".
Citeste...


Traditii, Sarbatori, Obiceiuri populare

Originile superstitiilor - Craciunul si Anul nou

25 Decembrie si 1 Ianuarie

Desi omul crestin a primit o "lege" a salvarii (prin sacrificiul lui Iisus), in adancul subconstientului sau a ramas tributar fricii de elementele naturii, de rele, de boli, de "ceva" nefast, inca din adancurile istoriei umanitatii, cand nu stia cum sa se apere, sa se fereasca de ele. Subconstientul colectiv pastreaza frica ancestrala, sentiment care-l face pe om vulnerabil si, nu este intamplator ca, superstitiile dainuie cu strasnicie mai ales in mediul rural, mai putin emancipat. Dar mai interesant este ca nici credinta religioasa nu-i opreste pe oameni sa pastreze si sa transmita o suma de superstitii care, daca li s-ar cunoaste radacinile, poate ar fi eradicate, pentru ca multe din superstitiile noastre isi au radacinile in ritualuri pagane.
In traditia populara romaneasca vom mai intalni numeroase superstitii legate de Craciun si Anul Nou - despre care vom vorbi mai jos, de plante, diavol, leacuri, munca campului, superstitii vechi si unele mai noi (ex.: daca vezi masina "Salvarii" se spune ca-ti merge prost), superstitii care se refera la meserii, la oameni buni si oameni rai si multe altele. Se pare ca nu vom scapa de ele, ba, chiar le vom imbogati. Un superstitios ar putea spune:
-"Bate-te peste gura !"
Citeste...


(1) 2 »


Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

© Copyright 2007 - 2017 rugaciuni.ro     Toate drepturile rezervate     Mentiuni Legale
* Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar       (www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie       (www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de medicina alternativa  (www.infoterapii.ro) Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Superstitii       (www.superstitii.ro) Revista Vietilor Anterioare       (www.reincarnare.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Revista OnLine de Interpretare a Viselor                              (www.oniromantie.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric